UPOZORNĚNÍ: V této chvíli zavážíme Brno, Zlín, Uherské Hradiště a Hodonín.

Příběh Tomšejů

Začněme tím, že si povíme něco o Rohatci. Je důležitý.

Jde o vesnici s cca tři a půl tisíci obyvateli (mrkněte na ofiko web), která se nachází v Jihomoravském kraji, na dohled od města Hodonín. Rohatec pro náhodného kolemjedoucího nijak nevybočuje z dlouhého seznamu podobných obcí na mapě Česka. Ale to PRRR. V Rohatci se v 21. století žije sice moderně, ale stále velmi komunitně a hlavně se dbá na dodržování tradic.

V Rohatci stále kvete lidové umění, hody patří mezi největší události roku a slaví se ve velkém včetně krojů, zábav a průvodů, pořádá se Fašank, Zabíjačky, důsledně se dodržují velikonoční tradice atd. A přesně do tohoto prostředí se jako druhá ze čtyř sester narodila Miroslava Tomšejová. Holka jako víno (pro tento kraj dokonalý příměr), která se svou sestrou a mamkou od sedmi let trávila čas nejraději v kuchyni a pekla koláče.

Čtěte: Slovácké svatební koláčky Miroslavy Tomšejové si zamilovali i v Americe
Zdroj: Denik.cz

Peklo se hlavně pro účely svateb, a proto se také našim koláčům, které si však naši klienti hojně dávají k snídani, obědu jako zákusek nebo klidně večeři, říká svatební. To se vždycky jednou za čas sešly babky z Rohatce, dcery a vnučky a „šůlaly“ se koláčky. „Šůlat“ v překladu do obecně srozumitelné češtiny znamená, že se poctivé kynuté těsto připravovalo ručně. A připravuje dodnes. Chce to cvik a hodně síly, ale chuť pak stojí za to.

pribeh-tomseju-tradice 

Strojová příprava těsta se nikdy neosvědčila a dokonce ani moderní stroje nedokáží šikovné ruce zkušené cukrářky nahradit. Miroslava Tomšejová pekla pro kamarády a známé koláče při svém hlavním zaměstnání v Kovomatu ve sklepě rodinného domu až do roku 1993. Právě tedy se rozhodla dát své pečící vášni průchod naplno a otevřela si cukrářkou živnost. Její životní láska se konečně stala jejím povoláním.

Od té doby se toho hodně změnilo, až na produkty samotné. Všechny koláče od Tomšejů jsou připravované s láskou a péčí podle rodinného receptu starého víc než 80 let, a to z nejlepších, většinou lokálních surovin. Na ničem nám nezáleží víc než kvalitě a dokonalé chuti koláče, který se doslova rozplývá na jazyku. Ostatně, přečtěte si tento článek a dozvíte se trochu víc o tom, jak to děláme a proč jsou naše koláče oblíbené třeba až v Americe. 

Tomsejova-founder na-zahrade piknik2

Foto: Miroslava Tomšejová. Zakladatelka. | Na piknik s našimi koláči  

Autor: Libor / Tomšejovi.cz.