UPOZORNĚNÍ: Aktuálně je možný pouze osobní odběr v Rohatci. Rozvoz na denní bázi chystáme v Hodoníně. 

Příběh Tomšejů

Začněme tím, že si povíme něco o Rohatci. Je důležitý.

Jde o vesnici s cca tři a půl tisíci obyvateli (mrkněte na ofiko web), která se nachází v Jihomoravském kraji, na dohled od města Hodonín. Rohatec pro náhodného kolemjedoucího nijak nevybočuje z dlouhého seznamu podobných obcí na mapě Česka. Ale to PRRR. V Rohatci se v 21. století žije sice moderně, ale stále velmi komunitně a hlavně se dbá na dodržování tradic.

V Rohatci stále kvete lidové umění, hody patří mezi největší události roku a slaví se ve velkém včetně krojů, zábav a průvodů, pořádá se Fašank, Zabíjačky, důsledně se dodržují velikonoční tradice atd. A přesně do tohoto prostředí se jako druhá ze čtyř sester narodila Miroslava Tomšejová. Holka jako víno (pro tento kraj dokonalý příměr), která se svou sestrou a mamkou od sedmi let trávila čas nejraději v kuchyni a pekla koláče.

Čtěte: Slovácké svatební koláčky Miroslavy Tomšejové si zamilovali i v Americe
Zdroj: Denik.cz

Peklo se hlavně pro účely svateb, a proto se také našim koláčům, které si však naši klienti hojně dávají k snídani, obědu jako zákusek nebo klidně večeři, říká svatební. To se vždycky jednou za čas sešly babky z Rohatce, dcery a vnučky a „šůlaly“ se koláčky. „Šůlat“ v překladu do srozumitelné češtiny znamená, že se poctivé kynuté těsto připravovalo ručně. A připravuje dodnes. Chce to cvik a hodně síly, ale chuť pak stojí za to.

pribeh-tomseju-tradice 

Strojová příprava těsta se nikdy neosvědčila a dokonce ani moderní stroje nedokáží šikovné ruce zkušené cukrářky nahradit. Miroslava Tomšejová pekla pro kamarády a známé koláče při svém hlavním zaměstnání v Kovomatu ve sklepě rodinného domu až do roku 1993. Právě tedy se rozhodla dát své pečící vášni průchod naplno a otevřela si cukrářkou živnost. Její životní láska se konečně stala jejím povoláním.

Od té doby se toho hodně změnilo, až na produkty samotné. Všechny koláče od Tomšejů jsou připravované s láskou a péčí podle rodinného receptu starého víc než 80 let, a to z nejlepších, většinou lokálních surovin. Na ničem nám nezáleží víc než kvalitě a dokonalé chuti koláče, který se doslova rozplývá na jazyku. Ostatně, přečtěte si tento článek a dozvíte se trochu víc o tom, jak to děláme a proč jsou naše koláče oblíbené třeba až v Americe. 

Rok 2021: Přidáváme řemeslné pečivo

Rok 2021 není jen dalším rokem s Covidem všude kolem, ale rokem inovací. Tedy alespoň pro nás. Po delší době testování totiž vypouštíme z naší řemeslné dílny do světa důležité novinky. Vedle poctivých kynutých koláčů nebo závinu pro vás nově pečeme poctivý řemeslný chléb a lahodný toustový chléb s máslem a mlékem. A věřte, že pouze u nich nezůstane. I v roce 2021 platí, že vámi objednané dobroty vám dovezeme naší žlutou střelou až domů. 

 tomsejovi-rozvoz

Tomsejova-founder na-zahrade piknik2

Foto: Miroslava Tomšejová. Zakladatelka. | Na piknik s našimi koláči  

Autor: Libor / Tomšejovi.cz. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení